Naponta frissülő online regény startupperekről, befektetőkről és vállalkozókról

Startupperek

17. Gregory

2016. december 14. - Báró Kissfaludy Mihály

Gregory igazán egy dolognak örült ezzel az egész szerencsétlen HachiMachi üggyel kapcsolatosan: a board olyan kegyetlen term-sheet-et állított össze a hippiknek, hogy gyakorlatilag a Chensu&Wushu csak jogokat szerzett, a HachiMachi pedig csak kötelezettségeket. Ha valami baj üt ki, akkor a startup és a tulajdonosai járnak rosszul. Ha valami jó sül ki a dologból (ettől ugyan nem félt Gregory), akkor a Chensu&Wushu jár a lehető legjobban és a startuppereknek csak a morzsa marad. Eddigi karrierje során soktucatnyi term-sheet-et látott már, de ilyen durván részrehajló és inkorrekt megállapodást még sohasem. Ő nem is íratna alá senkivel ilyet, de ha már ezek a lúzerek beprotezsálták magukat, akkor szenvedjenek.

A probléma az, hogyha a board ezt a term-sheet-et szeretné minden egyes befektetéshez használni, abból óriási botrány lesz startupos körökben és amint nyilvánosságra kerülnek ezek a pofátlan feltételek (márpedig Gregorynak nem voltak illiúziói), akkor a kutya sem fog velünk szerződni. Ezt a board ülés elé kell vinnem, de okosan, hogy úgy érezzék, mintha az ő ötletük lenne az általam javasolt módosítás, irány az ülésterem.

A board éppen rendes heti ülését tartotta, jelen volt minden igazgató és más fontosabb magas beosztásban lévő ember a cégtől. Gregory helyet foglalt, majd a board ülés levezető elnökének egy kis cédulával jelezte, hogy milyen témában szeretne felszólalni. Az ülésvezető intésével megadta a szót, Gregory lassan felállt, akkurátusan összegombolta öltönyzakójának gombjait, megköszörülte a torkát, majd beszélni kezdett.

- Tisztelt igazgatóság, egy rendkívül akut problémára szeretném felhívni a figyelmet, amely közvetlenül veszélyezteti vállalatunk jövőbeli sikerességét leginkább a startup-okba való befektetést tekintve. Mint Önök előtt is ismeretes, sikeres befektetési döntést hoztunk a HachiMachi startup cég tekintetében, kiváló ár-érték arány mellett szereztünk tulajdonosi részesedést egy rendkívüli feltörekvő cégben (Gregory nagyon erősen koncentrált, hogy arca ne árulja el valódi gondolatait). A megkötött term-sheet azonban több jelentős problémára is rávilágított, amelyeket – annak érdekében, hogy a későbbiekben ne merüljenek fel jogi- és presztízsviták, mindenképpen érdemes szabályoznunk. Én úgy vélem – ismerve az igazgatóság széleskörű tapasztalatát és iparági ismereteit (bullshit, bullshit és némi seggnyalás – gondolta Gregory), az általam javasolt módosításokat minden esetben ésszerűnek fogják tartani. Fontosnak tartom annak kiemelését is, hogy iparági népszerűségünket és presztízsünket csak egy tökéletes és erkölcsileg alátámasztható tudjuk kivívni, hiszen egy rossz, erkölcstelen term-sheet rombolja társaságunk nimbuszát.

Íme a kifogásolt pontok és a javasolt megoldás:

- Ez a term-sheet a versenytársakhoz képest túl terjedelmes, amelyeket eddig én láttam, azok sem voltak 15 oldalnál hosszabbak. Javaslom, hogy a mi 50 oldalas term-sheetünket rövidítsük le az értelmes részek megtartásával legfeljebb 15 A4-es oldalra.

- Mérföldkövek: ezt felejtsük el, mert az eddigi tapasztalataim szerint nagyon félre tudják vinni a fejlesztést, és a startup-befektető kapcsolatát.

- A liquidation preference-t világosan meg kell határozni, mert jelen formájában sem nekünk, sem a startupnak nem előnyös, meglehetősen zavaros a számítási mód és egy esetleges kétes esetben csak hosszú évek jogi csatározásait követően tudjuk az igazunkat bizonyítani. Kidolgoztam egy világos számítási módszert.

- A single trigger vesting helyett double trigger vesting kikötése, és ezen belül is 4 year vesting with a one year cliff elv alkalmazása.

- És mindezen elvek valóban társaságunk pozícióit javítja? – kérdezte a board elnöke.

- Teljes mértékben meg vagyok győződve róla uram.

- Akkor még megvitatjuk a javaslatokat, de személyesen úgy vélem, hogy minden számunkra hasznos pontot be fogunk tudni építeni a term-sheet-be, persze a már megkötött term-sheet-eket utólagosan nem fogjuk módosítani.

- Köszönöm uram! Győőőzelem, tombolt magában némán Gregory.

*

Gregory visszament az irodájába, és nekilátott felkészülni kollégáival a mai pitchekre.

- Ez lesz az első komolyabb közös projektünk, ezért mindenkitől maximális teljesítményt és hozzáállást akarok látni, kezdte Gregory. Első lépésben tisztázzuk, hogy mire kell figyelnünk a pitchek során, én az alábbiakat szedtem össze:

- A bullshitelést nagyon nem díjazzuk. Egyszerűen erre nincs időnk, hiszen ha felpörög az üzlet, akkor nem engedhetjük meg magunknak a haszontalan időtöltést, és személy szerint is gyűlölöm a mellébeszélést, a felesleges fecsegést.

- Nézzétek a lelkesedést, derüljön ki az számunkra, hogy ők nagyon akarják a fejlesztést és képesek meggyőzni a potenciális befektetőt, azaz bennünket a projektük nagyszerűségéről.

- Látnunk kell azt, hogy miként áll össze a csapat, ki miért lesz felelős, ki milyen terület szakértője és ki mit fog ténylegesen csinálni a startupban

- Beszéljenek az eredményekről!

- Legyen az ötlet validált, ha ez nincs meg, akkor követeljük meg a validálást; persze a validáció ne Mongóliában vagy valamely Isten háta mögötti afrikai faluban legyen, hanem a nagybetűs EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN, vagy legalábbis itt Hong Kong-ban és Kínában.

- Legyen valami előzetes pénzügyi terv, hogy lássuk a projekt fejlődését, a potenciális hozamot

- Fontos, hogy a mai napon 2 Skype pitch lesz, az első a Cape Town-i csapat, a második a finn csapat.

A stratégiájuk részleteiről még beszéltek egy jó negyedórát, időközben megérkeztek a megrendelt pizzák is, amelyet gyorsan eltűntettek. Gregory bekapcsolta a Skype-t, bejelentkezett és várta Karent.

- Szervusztok, csatlakozott Karen accountjához Gregory, készüljetek, a kamerát kapcsoljátok be és kezdjünk. A kollégáim Jennifer McFaddan és Thomas Ming, mindannyian tapasztalt kockázati tőkebefektetési szakértők és tanácsadók vagyunk (persze ez csak részben igaz, csak nekem van tapasztalatom – gondolta Gregory, de ez most nem számít, lényeg a jó marketing), a célunk az, hogy az általunk képviselt társasághoz a lehető legjobb startupokat hozzuk és mindenki profitáljon a sikerből. Azt javaslom, lássunk neki a mai pitchnek, már látlak benneteket a kamerán keresztül. Indítom a stoppert, van 3 percetek, győzzetek meg a befektetésről. Óra indul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startupperek.blog.hu/api/trackback/id/tr3812096421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása