Naponta frissülő online regény startupperekről, befektetőkről és vállalkozókról

Startupperek

21. Gregory

2016. december 18. - Báró Kissfaludy Mihály

Egy gyors kávét követően Gregory ismét bejelentkezett a Skype accountjába és videohívással rákapcsolódott Ella és Onni közös f.elhasználónevére.

- Ella és Onni, szervusztok, én Gregory Chapmen vagyok, a kollégáim Jennifer McFaddan és Thomas Ming, mindhárman tapasztalt kockázati befektetési szakértők vagyunk, a célunk az, hogy az általunk képviselt társasághoz a lehető legjobb startupokat hozzuk és mindenki profitáljon a sikerből. Azt javaslom, lássunk neki a mai pitchnek, már látlak benneteket a kamerán keresztül. Indítom a stoppert, van 3 percetek, győzzetek meg a befektetésről. Óra indul.

- Olyan mobilalkalmazást fejlesztünk, amely viselkedésalapú programajánlóként tudja támogatni a felhasználók kikapcsolódását. A működő és Helsinkiben validált MVP-nk mindössze egy funkcióval rendelkezik, de az early adopterek visszajelzései szerint az alkalmazás rendkívül addiktív (eddig a lemorzsolódás mindösszesen 2%), jelentős mértékben megkönnyíti az életüket és a felmérésünk szerint 0.99 dolláros havi előfizetés mellett a felhasználók 95%-a, 1.99 dolláros havi előfizetés mellett a felhasználók 72%-a nyilatkozott úgy, hogy továbbra is használná az alkalmazásunkat. Folyamatosan kérdezzük usereinket, várjuk a visszajelzéseiket, minden esetben A/B tesztet alkalmazunk az alkalmazásfejlesztés során, építjük e-mail listánkat, rendszeresen küldünk ki fejlesztési híreket a feliratkozóknak, egyéb marketingeszközöket is alkalmazunk, mint pl. ajándéksorsolás, közösségi média, gerilla marketing. A mobilalkalmazás jelenleg freemium konstrukcióban szerepel az AppStore és a Google Play áruházakban, bevételeink hirdetési hálózaton keresztül érkeznek, az első hónapban jelenleg 2253 dollárt szereztünk a hirdetési díjakból, összesen 1760 telepített alkalmazással.

- A tervezett forrásbevonást teljes egészében a programozásra, a termékfejlesztésre költenénk – kell még legalább 2 programozó, leginkább nemzetközi fejlesztési munkára - s legfeljebb olyan marketingeszközöket vetnénk be, amelyek alacsony költség mellett számszerűsíthető userszámnövekedést képesek eredményezni. Az első körös SEED befektetés összegét természetesen csak a körültekintő projektértékelést és a befektetési feltételek tisztázását követően tudjuk pontosítani, további körös befektetésben egyelőre nem gondolkodunk, terveink szerint legfeljebb 10-12%-os részesedést adnánk a befektetőnek, a megcélzott befektetésből legalább 12 hónapos intenzív fejlődést tervezünk. Célunk az alkalmazás továbbfejlesztése, a felhasználói létszám 1 éven belüli megszázszorozása, az árbevétel megötvenszerezése, egy erős startup cég kialalakítása és felkészítése a következő körös tőkebevonásra, egy későbbi exitre. A team adott, én az üzleti folyamatokért felelős growth hacker vagyok, Onni a programozásért felelős szakember. Ennél a mondatnál Ella kilépett a kamera látóköréből, Onni bejött és belekezdett a saját előadásába.

Onni előadása teljes mértékben illeszkedett Elláéhoz, azaz gördülékenyen és összeszedetten beszélt a programozási kihívásokról, a lokalizációs problémákról, a különféle fizetési platformok esetleges integrálásáról; említést tett a különféle mobileszközökön történő futtatás és az alkalmazás működését biztosító háttéradatbázis összehangolásához kapcsolatos munkáról, valamint pár gondolatot megemlített az Internetes kapcsolat nélküli működés és a számítási kapacitás elemeiről. Összességében tökéletes volt Onni pitche is, egyértelműen látszódott rajta és testvérén, hogy a közös előkészület és gyakorlás megtette jótékony hatását.

- Ella és Onni, köszönjük nektek a pitchet, kérünk 15 percet, addig megbeszéljük a munkatársaimmal az elhangzottakat, hamarosan visszakapcsolom a Skype-ot, addig a türelmeteket kérem.

- Nos, mit szóltok a fiatalokhoz?, - kérdezte Gregory kollégáit.

- Engem alapvetően meggyőztek, tetszettek a konkrétumok az üzleti pitchrészben, ezt mindig sokra értékelem személy szerint, válaszolt elsőként Jennifer. Én úgy látom, hogy az üzleti ötlet kiváló, van bennük potenciál, ha kapnak pénzt és kellően kitartóak, akkor sikerre lehet vinni a projektet. Thomas, szerinted?

- Röviden és tömören: jó ötlet, jó team, jó számok. Nyilván én a pénzügyes vonalam miatt még részletesebb számokat szeretnék látni, de alapvetően az eddigiek is meggyőzőek voltak. A következő lényeges kérdés persze az lesz, hogyha befektetési döntés születik, akkor milyen összegben és tulajdonosi arányban szálljunk be a cégbe. Véleményem szerint érdemes lenne beszállnunk. És te, Gregory, te mit gondolsz róluk?

- Nos, való igaz, hogy elég jónak tűnnek, megvan szinte minden, ami kell, van validáció, van MVP, jó team, early adopterek, üzleti modell, egyszóval szinte minden. Amit én a technológiai pitchrészből hiányoltam, az a nagyon erős szoftveres háttér, persze a fene tudja, lehet, hogy csak bennünket akartak megkímélni a tech-maszlagtól. De maximálisan egyetértek veletek: jónak tűnik a csapat. Na, irány a Skype.

- Sziasztok fiatalok, ismét visszatértünk, helyezkedett el utolsóként az asztal mögött Gregory. Köszönjük ezt a kiváló pitchet, szeretném néhány pontban kiemelni azokat a pontokat, amelyek tetszettek nekünk, majd ezt követően a kérdéseinkkel fogunk bombázni titeket. Nagyon tetszett az, hogy az előadás konkrétumokat, számokat tartalmazott és nem pusztán soft, hanem kemény számokat is, amely egy befektető szívét mindig megmelengeti. Az látszik rajtatok, hogy nagyon konkrét elképzeléseitek vannak, pontosan tudjátok, hogy mire akartok jutni és hová szeretnétek fejleszteni a cégeteket. Az egyetlen dolog, amit személy szerint a technológiai pitchrészből hiányoltam, az a nagyon erős szoftveres háttér bemutatása, azonban ennél a résznél azt gondoltam, talán az is lehetséges, hogy csak bennünket akart Onni megkímélni a hard tech-maszlagtól. Most jönnek a konkrét kérdéseim, kezdeném én.

- Ella te említetted előadásodban, hogy a validációt Helsinkiben végeztétek el. Miért gondolod azt, hogy ami Finnországban működött, az vajon működni fog az egész világon?

- A validációt azért csak Helsinkiben végeztük el, mert ott lakunk, így ez tűnt a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldásnak. Ha Los Angelesben szerettük volna validáltatni az alkalmazásunkat, ahhoz vagy oda kellett volna utaznunk és elvégezni a felmérést, vagy meg kellett volna bíznunk egy olyan csapatot, amelyik ott van a városban és helyettünk képes elvégezni a validálást, azonban mindkét megoldás túlzottan megterhelte volna a költségvetésünket, ezt nem engedhettük meg magunknak. Viszont, mint említettem, a jelenlegi early adoptereink a világ minden szegletéből használják az alkalmazásunkat, van amerikai, brit, szingapúri, ausztrál, egyiptomi, magyar felhasználónk is, tehát a megoldásunk nemcsak a finnek igényeit elégíti ki.

- Ella, ismét tőled kérdezek. Beszéltél a jelenlegi userszámról és az ehhez kapcsolódó hirdetési bevételről. Mit gondolsz, mennyire tartható ez a növekedési pálya?

- Nézze, őszintén szólva semennyire. Úgy gondolom, hogy minél több userünk lesz, az 1 userre eső éves árbevételünk annál alacsonyabb lesz. Ennek számos oka van, ezt nem fejteném ki, de biztos vagyok abban, hogy a növekedés folyamatos lesz mind árbevétel, mind pedig fehasználószám tekintetében.

- Rendben, köszönjük Ella, bólintott Gregory. Onni előadásrészéhez érdemben nem tudunk kérdéseket feltenni, ezért nem is húznánk az időt ezzel

- Összességében mindhárman úgy gondoljuk, hogy jók vagytok és megérdemeltek egy SEED befektetést. A finanszírozáshoz kapcsolódó szerződéstervezetet, a term-sheet-et jövő hét végéig átküldjük nektek előzetes tanulmányozásra. Ha minden jól megy, a tárgyalási folyamatok 1-2 hónapon belül lezajlanak, a cégmódosítás igénybe vehet még 3-4 hetet, de remélhetőleg egy negyedéven belül már ott lesz a céges számlátokon a finanszírozás. Ha lehet egy indiszkrét kérdésem: van még annyi pénzetek, hogy ezt a 2-3 hónapot kihúzzátok és menet közben is fejleszteni tudjatok?

- Megoldjuk, ez abszolút nem jelent gondot, nézett Onni Ellára.

- Rendben, akkor ezzel is végeztünk, köszönjük a figyelmet, nekünk újabb pitchekre kell készülnünk, hamarosan jelentkezünk.

Mikor Gregory a Skype-ot kikapcsolta, Thomas szinte esdeklő tekintettel nézett rá:

- De főnök, lesz még pitch?

- Dehogy, ne aggódjatok, csak gondoltam egy picit fényezem magunkat, hadd érezzék, hogy nem ők az egyetlenek, nevetett fel Gregory. Viszont arra készüljetek, hogy 2 folyamatot be kell indítanunk, az egyik egy startupos pályázati csomag, amit előzetesen bekérünk és ez alapján válogatjuk ki a pitchre beengedhető teameket, a másik pedig a pitch dömping. Amiről még nektek nem beszéltem, hamarosan San Diegóban kerül megrendezésre az egyik legnagyobb startupp dzsembori, mindenki ott lesz, aki számít, mi is képviseltetjük magunkat és még előadást is fogok tartani, szóval ezt a kiruccanást is meg kell szerveznünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupperek.blog.hu/api/trackback/id/tr5712096461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása