Naponta frissülő online regény startupperekről, befektetőkről és vállalkozókról

Startupperek

34. Peter

2016. december 31. - Báró Kissfaludy Mihály

- Megpróbálom még pár ismerősömmel, hátha látják ők is a fantáziát és a lelkesedést bennem. Te figyelj Felipe, első hallásra lehet, hogy furcsának tűnik a kérdés, de nem tudnánk bekasszírozni a lóvét egy biztonsági kampánnyal, megkapni a lóvét és utána lelépni a pénzzel? Hiszen senki sem ismer személyesen, és majd azt mondom, hogy bocsi, de nem sikerült elkészítenem a fejlesztést, bár a teljes pénzt elköltöttem rá?

- Furcsának tűnik a kérdés, felejtsd el.

- De miért?

- Mert ellenőrizhető minden cselekményed az online világban. A csalás mindenhol csalás, a crow-funding világban is. Ismétlem, felejtsd el. Inkább oszd meg velem, hogy mire készülsz, mi a terméked, mihez kell kampányt terveznünk.

- Várj, tudni akarom az igazságot, mi történne velem akkor, ha ki akarnám játszani a rendszert. Lebuknék? Bent ragadna a pénzem? Na, kivele, mi lenne?

- A múlt héten pont leállíttattak és eltávolítottak egy kampányt központilag a rendszerből. Az állítólagos fejlesztők egy lézerborotvára akartak lóvét tarhálni, de gyakorlatilag minden olyan potenciális finanszírozó, aki pénzt adott volna, rájött, hogy az egész egy nagy kamu. Amit ezek a srácok felvázoltak, az a jelenlegi technológiai és tudományos keretek között nem megvalósítható, szóval vagy óriási zsenik voltak (ez a kevésbé valószínű), vagy bombasztikus csalók. Szóval a crowfunding platform kivágta őket és persze a lóvét is bukták. Aztán itt volt pár hete egy másik story. Végigvitték a kampányt, bekasszíroztak 2 millió dodót, vágod öregem, hogy mekkora lóvéról van szó? Szóval megvolt a 2 millió zöldhasú, a kampányt futtató cég meg is kapta a pénzt, akik a pénzt összedobták nekik, azok fejenként egy repülő droid-ot kaptak volna, ez volt ugyanis a termék, amiről a történet szólt. Sokezer ilyen droidot kellett volna a cégnek kiszállítania, de eddig állítólag csak 10 darabot sikerült és azokat is vállalhatatlan műszaki tartalommal és minőségben. Én láttam a videómegosztókon funny videókat ezekről a kampány során még exkluzív minőségű, high-tech droidokról, hát öregem, szerintem a helyi háztartási boltban beszerezhető alkatrészekből mi is lazán megépítenénk ezeket. A cég tulajdonosa állítólag lelépett, a vezérigazgató öngyilkos lett, szóval nem rózsás a helyzet. Újfent javaslom, hogy fókuszáljunk a termékedre.

- Értem, azért köszi az infót. Nos alapvetően egy mobilalkalmazást hegesztek, amelyet rá fogok tudni kötni bármilyen webshopra és ez az alkalmazás képes lesz arra, hogy elemezze a mobil felhasználók viselkedését és döntését, ezzel pedig szinte kitalálja a gondolataikat és ennek megfelelően javasoljon megvásárolandó termékeket és szolgáltatásokat.

- Wow Peter, ezt te csinálod? Értesz a mobil alkalmazásfejlesztéshez?

- Nos a valóság az, hogy semennyire sem tudok programozni. Viszont az ötlet az enyém és azzal már nyerő is vagyok. A gáz az, hogy aki eddig csinálta a programozási részt, az lelépett és vitte magával az addig elkészített teljes programot.

- Huh Peter, van egy kis zavar a fejedben. Először is: az ötlet semmi, csak akkor ér valamit, ha megvalósítod. Nekem naponta támad 2-3 világmegváltó üzleti ötletem, amelyeket mind lejegyzek jó digitális szakember révén egy négyzethálós füzetbe. Nos, ilyen füzetből eddig hármat töltöttem meg ötleteimmel. Tippelj, hogy mennyit valósítottam meg? Pontosan, a válasz egy nagy nulla. Másodszor: hacsak neked az ötleted van, de nincs skilled, hogy megvalósítsd az ötleted műszaki részét, akkor sürgősen kell keresned egy alapítótársat. Kell egy olyan társ, akiben megbízol, akinek az elején nem kell fizetni semmit, és aki ért ahhoz, amihez te semennyit nem értesz. Persze ezért kell valamekkora tulajdoni hányadot felkínálni az alapítótársadnak, de társ nélkül te nem fogod tudni megvalósítani az ötletedet.

- Ez baromság Felipe. Ötlet nélkül senki semmire nem megy, programozót meg bármelyik bokorból le lehet akasztani. Úgy teremnek itt a programozók, főleg a mobilfejlesztők, hogyha elkurjantom magam az utcán, hogy mobilfejlesztőt keresek startupba, akkor le sem tudom majd vakarni a sok kockát magamról.

- Stop. Ez baromság. Sok a mobilfejlesztő, de mind a saját ötletén dolgozik. Mert nekik is vannak ötleteik, de ők meg is tudják valósítani. Vagy ha nincs ötletük, akkor társulnak olyanhoz, akinek segíthetnek a közössé váló ötletük megvalósításában. Mondok egy egyszerű, de veszélyesnek hangzó storyt. Nekem most elmesélted az ötletedet. Nem részletesen, de kaptam egy olyan képet, amivel akár én el tudnék indulni egyedül és elkezdhetném a fejlesztést és ehhez nem lenne rád szükségem. Mert én tudok programozni, te pedig nem.

- Ne bassz Felipe, remélem nem akarod átvágni a fejemet?

- Nyugi öregem, egyelőre csak oktatlak erről a világról. És mi van a lelépő fejlesztőddel? Azt mondtad, hogy ő vitte a programot. Ez mit jelent?

- A pendrive-ot, amire fejlesztettünk, magával vitte. Nekem semmim nem maradt. Sem egy kódleírás, semmi dokumentáció, mégcsak egy kódsor sem.

- Na látod, akkor ez az igazi szopó. Mi lesz, ha még azelőtt kijön a muksó a piacra a fejlesztéssel, mielőtt te csak egy fűszálat is keresztbe tettél volna?

- Akkor az igazi szopó lesz. De ez jogtalan, hiszen az ötlet az enyém.

- Ej, hallottál te már arról, hogy az ötletet nem lehet levédetni vagy szabadalmaztatni? Ez kuka. Ha a srác csinálta egyébként is a programot és köztetek nem volt semmilyen szerződéses megállapodás, csak úgy dolgozgattatok együtt, akkor lehet, hogy az egész story-nak lőttek. Ezt sürgősen ki kell derítened, addig a helyedben egy centit sem haladnék előre.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupperek.blog.hu/api/trackback/id/tr3312096695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása