Naponta frissülő online regény startupperekről, befektetőkről és vállalkozókról

Startupperek

42. Janos

2017. január 08. - Báró Kissfaludy Mihály

- Működik, összehegesztettem, de a doboz, amibe belepakoljuk a cuccot, az eléggé gány lett. Kell keresnem új alvállalkozót, aki képes az általam megálmodott színben és minőségben legyártani a dobozokat. És nem csak egyet, hanem sorozatban, nagytételben. Aki a mintát csinálta, még a normális szín kikeverésére is alkalmatlan volt, a faszfej!

- Van jelölted?

- Tudsz valakit ajánlani?

- Gyere, ugorjunk ki a telepre, bemutatok neked egy jó arcot.

 *

- Na mi a helyzet Vámpa, megy még az üzlet, fogott kezet Janos és Tomas a cingár, munkásruhába bújt őszes alakkal.

- Persze, a jó szakembert mindig megtalálják. Tudod, én nem költök marketingre meg reklámra, meg hasonló hülyeségre, engem ajánlanak. És termékkel ajánlanak. Mert én meg tudom csinálni azt, amit elvállalok. Mire van szükségetek?

- Itt van az eredeti mintadarab, ezt kellene sorozatban gyártani, adta oda Janos a műanyag dobozt Vámpa kezébe, de ez szar. Sorjásak az élei, nem fehér, hanem valami piszkos fehér. Az a lúzer még ezt az egy darabot sem volt képes legyártani. Neked menne?

- 1 euróért legyártom darabját, de csak akkor, ha nagyobb tételben rendeled be. Legyen mondjuk 10.000 darab. Mit szólsz hozzá?

- Határidő?

- 1 hét.

- Fizetés?

- Leszállítást követő 30 nap.

- Áll a deal. Küldöm a megrendelőt!

- Na, ezzel is megvagyunk, kösz a közbenjárást Tomas, köszönte meg Janos barátjának a segítséget. Te, megyek épp egy befektetői megbeszélésre, mesélek a projektemről, ők meg mondanak valamit. Remélem tesznek egy zsíros kis befektetési ajánlatot.

Belváros, elegáns szálloda hallja.

- Üdvözlöm Janos, örülök, hogy ismét látom Önt, nyújtott kezet a tweed zakós, idősödő férfi.

- Üdvözlöm én is Charles, ez itt a mentorom és társam az üzletben, Tomas. Milyen volt az út Berlinből ide?

- Áldom a Wright fivéreket, amiért feltalálták a repülőt, mosolyodott el Charles. De lássunk is neki a megbeszélésnek, jöjjetek velem. Egy italt?

- Buborékmentes víz megfelelő lesz mindkettőnknek.

- Foglaljatok helyet az asztalnál, nyitott be egy kisebb terembe, szólok a pincérnek a víz miatt.

- Nos, miről is lenne szó? Egy pár gondolatot megosztottál velem még a telefonon. Közben meg is jött a víz.

- Ez buborékos, intett Tomas a pincérnek, hozzon kérem buborékmenteset. Mikor kiment a pincér, Tomas hozzátette: voltam pár éve egy konferencián, ahol a catering szinte kizárólag szénsavas ásványvizet és üdítőitalokat hozott. A kevésbé rutinos előadók az előadásukat gyakorlatilag végigbüfögték, a tapasztaltabbak pedig csak nagyokat nyeltek. Azóta megbeszéléshez, előadáshoz sosem iszok szénsavas italt.

- Úgy látszik, az ember minden helyzetben tanulhat újat, nevetett fel Charles. Vissza az üzlethez!

- Nos, az általam kifejlesztett rendszer egy központi szoftverből és több hardverelemből áll és képes arra, hogy bármely ipari ingatlan, például irodaház, üzemcsarnok teljes gépészetét és villamos rendszerét összehangolja. És mindezt nagyon jó áron!

- Az ár csak egy mérték, egy dimenzió, nem számít sokat. Mondok két példát. Az én édesanyám – Isten nyugosztalja – majdnem szélütést kapott, amikor vagy 20 éve beállítottam az új Rolls-Royce-ommal. A kocsi újonnan akkoriban egy kisebb vagyont kóstált, de amikor elmeséltem az én édesanyámnak, hogy egy opciós szerződés keretében szinte ingyen jutottam hozzá az autóhoz, akkor megveregette a hátamat és egyből azt kérdezte, hogy mennyiért fogom majd eladni. Az ár tehát nem sokat számít. Vannak olyan helyek Kelet-Európában, ahol a politikai döntések hatására drasztikusan felmennek a lakóingatlanok árai. Jön egy politikus, ad valami ingyenhitelt vagy szociális támogatást a tömegeknek és máris azt gondolják a lakáseladók, hogy hú de meg fog nőni a kereslet. Márpedig ha megnő a kereslet, akkor – egyesek úgy gondolkodnak –a kínálati árat is meg kell növelni. Piaci körülmények között ez működik is, de ne feledjük: ezt a helyzetet nem a piaci mechanizmusok eredményezik, hanem ócska politikai haszonlesés. Így az online hirdetési portálokon kínálhatnak lakásokat egészen abnormális árakon is, az még nem azt jelenti, hogy ezeket a lakásokat meg fogják venni. Ezért is az ár helyett az értéket kell néznünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupperek.blog.hu/api/trackback/id/tr9812096813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása