Naponta frissülő online regény startupperekről, befektetőkről és vállalkozókról

Startupperek

32. Zachary

2016. december 29. - Báró Kissfaludy Mihály

- Az otthoni tanácsadóink, akik egyébként a régió legmenőbb tanácsadó cége, nekik hiszünk, elhiheted.

- Hát ember, akkor nagyon szarul fogsz velük járni. Szedjétek össze magatokat és validáljatok az Egyesült Államokban. Ha ott működik a koncepció, akkor kaszálni fogtok, ha ott nem működik, akkor leszarják a befektetők, hogy mekkora az ötletetek. Szerintem.

- A csapatotok hogy állt össze, - vette át a szót Romélio.

- Van egy growt-hacker, ez lennék én, van Dusan, aki filozófia szakos az egyetemen, de ő felel a programozásért és van Kiara, aki ért a pénzügyekhez.

- Dusan mióta programozik?

- Hát, elvégzett pár online kurzust, de nagyjából egy fél éve.

- Na, akkor javaslom, hogy mihamarabb keressetek olyan programozót, aki tényleg ért hozzá és van tapasztalata, mert ahogy én látom, lesz dolga neki dögivel. Egy kicsit szét van esve az app, elkelne egy optimalizáció.

- Megfontoljuk, de Dusan tényleg lelkes és ez is számít.

- Számít, de nem elégséges a sikerhez, főleg egy programozónál. Nézd, én nem vagyok programozó, sosem tanultam egy árva programozási nyelvet sem, de ha nagyon akarnék megírhatnék valami alapalkalmazást SWIFT-ben. De tudod miért nem teszem? Mert míg nekem sok órába kerülne, addig egy profinak 2 percbe. És az én kódjaimat a büdös életben nem tudná senki se frissíteni, se dokumentálni, mert garantálom, hogy össze-vissza lenne. Szóval a legjobb lenne, ha szereznétek egy programozót, aki legalább IOS + Android platformra képes fejleszteni. Az értékesítés hogyan menne? Értékesítőkön keresztül?

- Alapvetően van pár leszerződött partnerünk, akik a kaját ki tudják szállítani, ha az alkalmazáson keresztül rendel valaki, de mivel még nem volt éles rendelés, ezért nem igazán tudjuk, mennyire lesz a rendszer képes nagymennyiségű megrendelést párhuzamosan kezelni.

- Visszatérve a kérdésre...

- De visszatérve a kérdésre, az értékesítőink felkeresik az összes elfogadható árú és minőségű éttermet és ételkiszállítót és leszerződünk velük kellemes jutalék fejében.

- És mik az első visszajelzések? Gondolom a 20-ik hozzátok hasonló rendszert működtető céggel már csak nehezen akarnak leszerződni az éttermek, nincs igazam?

- Vannak kezdeti nehézségek, de optimisták vagyunk és biztos vagyok benne, hogy megoldjuk az összes felmerülő problémát, eddig is ezt tettük.

- És az értékesítők hogy kapnak jutalékot? Mert gondolom ők leszerződnek az ügyféllel, de még semmi pénzetek nincs az ilyen szerződésből, csak akkor lesz nektek is lóvétok, ha az éhes állampolgár rendel az alkalmazásokon keresztül.

- Ezt meg kell még oldanunk, mert az értékesítő sem akar várni hónapokat az első jutalékára, így az elején valami szerződéskötésenkénti fix összegben gondolkodunk, de ugye ehhez is kell a pénz. Agresszív terjeszkedést tervezünk, így annyi értékesítőt fogunk felvenni, amennyit csak lehet!

- De azt ugye tudjátok, hogy nem terem minden bokorban a jó értékesítő? A legjobbakat, de még a viszonylag jókat is a nálatok sokkalta erősebb és nagyobb versenytársaktól kell elszipkázni, ami lássuk be, nem egyszerű feladat. Persze fel lehet venni középiskolából kezdő értékesítőket, de hacsak nem az évszázad tehetségét sikerül megtalálnotok, akkor nagyon sokat szívhattok. Egy zöldfülű, mire elad neked bármit is, lehet hogy hónapokat kell rá várnod.

- Számoltunk ezzel a lehetőséggel is természetesen, vannak jó ismerőseink és kapcsolatban állunk pár HR céggel, ők fogják nekünk a legjobb értékesítőket szállítani.

- Mennyi pénzre lenne szükségetek?

- Hát, igazából így hirtelen nem is tudom. Olyan 500.000 USD elég lenne elsőkörös befektetésként.

- Milyen cégérték mellett?

- 50 millió dolláros cégérték, szerintünk az elég korrekt a befektetőnek és nekünk is.

- Korrekt, - húzta fel a szemöldökét Zachary. Ez szerintetek korrekt?

- Srácok, szólalt meg Romélio, az hogy lehet, hogy pontosan nem tudjátok, hogy mennyi pénz kell a beinduláshoz? Az "olyan 500.000 dollár elég lenne" megközelítés kiveri a biztosítékot a legtöbb kockázati tőkésnél. Van részletes üzleti tervetek? Vannak kalkulációk a kiadások és a bevétel viszonyát tekintve? Tudjátok ti egyáltalán, hogyha megkapjátok a befektetést, akkor mennyi időn belül térülhet meg, és mikorra fogyhat el ez a pénz és mikor kell az újabb körös befektetés?

- Nézzétek, elég sokat agyaltunk ezeken a dolgokon, s bár nem írtuk még le, de minden itt van a fejemben. Kell nagyjából 300.000 dollár a bérekre, 20.000 dollár az irodára és a felszerelésre és a maradék mehetne marketingre.

- Mennyi ideig lenne elég a pénz?

- 10 hónapig biztosan.

- Miből gondoljátok, hogy ennyit ér a cég?

- Megnéztük a konkurens cégeket és projekteket, a legutóbbi befektetések volumenét és úgy kalkuláltunk, hogy reális az 50 millió dollár.

- Volt már korábban bármilyen közös projektetek?

- Az igazat megvallva, másból sem áll eddig az életünk, mint projektekből. Mindig újabb ötleteink vannak, mindig felmerül valami jó fejlesztés, amivel érdemesnek találjuk a komolyabb foglalkozást. Tapasztalt startupperek vagyunk ezen a téren.

- Az a kifejezés, hogy fókusz, mondd nektek valamit?

- Nem, mi mindennel foglalkozunk!

- Rendben, köszönjük a beszélgetést. Összefoglalva a mai napot, én azt javaslom, validáljatok a célpiacon, szerezzetek be egy klassz programozót, találjátok meg az ideális értékesítési modellt és készítsetek egy részletes üzleti tervet,- zárta le a megbeszélést Zachary.

Mikor a 3 tornacipős kilépett a Hilton halljából, Romélió felpattant az asztaltól.

- Te, baszd meg, ezt én sohasem fogom tudni megérteni. Honnan veszi magának bárki is a bátorságot, hogy úgy menjen el egy számára élet-halált jelentő üzleti tárgyalásra a város legmenőbb szállodájába, hogy képtelen egy kurva öltönyt felvenni, hozzá rendes nyakkendőt kötni és a retkes cipőjét kivaxolva rendesen felhúzni, - tajtékzott Romelio. Ha mi képesek vagyunk tisztességesen felöltözni, miért nem képesek erre egyesek?

- Hagyd, ne húzd fel magad ilyeneken, árt a stresszfehérje-szintednek. De azért furcsa, hogy megint az történt, ami legutóbb is: jönnek valakik, akik menőnek és ütőképesnek gondolják az ötletüket és a megvalósítást, ebben támogatja őket valami keleti tanácsadó cég és a végén az derül ki, hogy eléggé benézték a srácok ezt a start-up dolgot.

- Nézd Zachary, nekem van egy sejtésem, hogy melyik tanácsadó segíti őket, rá is telefonálok majd a tulajdonosra, hogy hogy képzeli ezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://startupperek.blog.hu/api/trackback/id/tr4412096645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása